Binnenwereld versus buitenwereld

Wij vinden de binnenwereld belangrijker dan de buitenwereld.

Met de buitenwereld bedoelen we bijvoorbeeld het opzetten van maskers en je gedrag aanpassen om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je doet je beter of anders voor en houdt de schijn op. Je denkt dat het een zwakte is om je emoties te tonen. Je schaamt je er misschien wel voor en je denkt dat je de enige bent.

De buitenwereld zegt lang niet alles over je binnenwereld.

Veel mensen blijken hun binnenwereld onvoldoende te kennen. Dit zorgt ervoor dat ze gaan sleutelen aan de buitenwereld. Om maar mee te doen, om gezien en gehoord te worden, geaccepteerd te worden. Om te passen in het plaatje, te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Daarmee verloochen je uiteindelijk jezelf en doe jezelf tekort. En het zorgt ervoor dat je altijd aan het vechten bent met anderen. Dat vechten zorgt voor veel onrust en gevoelens van niet oké zijn. Je wordt alsmaar teleurgesteld in het leven en in jezelf. Je komt terecht in een spiraal naar beneden die onmiskenbaar een negatieve invloed heeft op je algehele gezondheid.

Hoe zou het zijn als je je binnenwereld beter kent?

  • Als je weet wat je behoeften zijn en je diepste verlangens kent geeft dat meer zelfvertrouwen en richting.
  • Je hebt de regie over je eigen leven. Je bent minder afhankelijk van wat anderen denken of vinden.
  • Je voelt je vrij om je eigen keuzes te maken op basis van wat jij gelooft en belangrijk vindt.
  • Je neemt hiermee verantwoordelijkheid voor je gezondheid, je welzijn en je leven. Dat zorgt voor een krachtige levensinstelling.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je kunt je altijd uitschrijven. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.