Met wie ga je de wandelreis in Marokko maken?

Ik ben Lia Smits, geboren en getogen in de randstad.

Van kinds af aan ben ik graag buiten. Liefst in een “buiten” met bergen en/of bossen en dan zo ongerept mogelijk. Bergen en bossen hebben een grote aantrekkingskracht op mij. Ik voel me er thuis, ik voel me er vrij en wegens het ontbreken van allerlei prikkels heb ik meer contact met mezelf. De stilte en de vrije ruimte in de ongerepte natuur hebben op mij als mens met een gevoelig zenuwstelsel een grote kalmerende invloed.

Voor mij hoort bij “buiten zijn” ook bewegen. Eens per week met mijn leenhond een hele dag op stap is een feestje. En dagelijks een wandeling maken is een vast ritueel.

Nadat ik een gedegen vak had geleerd als verpleegkundige heb ik mezelf het grote cadeau gedaan door te gaan studeren aan de toenmalige Rotterdamse Dansacademie waar ik vijf jaar later ben afgestudeerd als danspedagoge. Later ben ik met als danstherapeute werkzaam geweest in de GGZ.

Ik heb lange tijd iyengar yoga gedaan en heb jaren fanatiek aan muren in klimhallen en buiten aan rotswanden gehangen als klimmer.

Een belangrijk thema in mijn leven is “echtheid”. Daarmee bedoel ik ongekunsteld, oorspronkelijk, van nature.
Zo heb ik liever een vers geplukt veldboeket dan een opgemaakt boeket van de bloemist; liever een ongerept bos dan een mooi aangelegd park; liever een documentaire dan een film; liever non-fictie leesvoer dan fictie; liever emoties dan maskers.
Daarbij hoort ook dat ik van eenvoud houd en dat ik niets heb met “spullen”. Liever zit ik goed in mijn vel dan dat ik omringd ben met allerlei handige- of must have dingen of een kast vol kleren.

Op het gebied van persoonlijke ontdekking ben ik een aantal jaren geleden aan een intens proces begonnen dat tot op de dag van vandaag mijn leven beïnvloedt. Na jaren van ploeteren met mentale lastigheden zoals angst, woede, schuld en schaamte kwam ik op het spoor van een voor mij effectieve manier van het onderzoeken van de oorzaken van mijn klachten.

Het best omschrijf ik dit als één grote bewustwordingsreis. Ik ben mijn acties en reacties gaan begrijpen, het was noodzakelijk om te rouwen en later om een begin te maken met mezelf serieus te nemen, mijn gevoel te vertrouwen en zacht voor mezelf te zijn.
Zo begreep ik pas later waarom ik me thuis voel in de stille natuur met minder en andere prikkels; waar ik me terug kan trekken in mijn eigen bubbel.

Het feit dat ik gevoelig ben voor prikkels heeft me doen inzien dat het van wezenlijk belang is om me bewust te zijn van wat zich binnen in mij afspeelt. Alleen dan kan ik zo goed mogelijk afstemmen op mijn behoeften en zorg dragen voor mezelf.

Buiten
Bergen
Bos
Bewegen

Aandacht, tijd en ruimte voor jezelf

In 2008 ben ik op een organische manier met Ontspannen Wandelreizen gestart. Aanleiding om naar Marokko te gaan was het lezen van een boek van wereldfietser Frank van Rijn: "Door Sahara en Sahel". De beschrijving van het oversteken van de Hoge Atlas in Marokko boeide me mateloos.

Tijdens mijn eerste wandeltrektocht leerde ik de Berber begeleider Hossaine kennen. De vrijheid, het imposante landschap, de tijdloosheid en de werkelijke stilte...... ik voelde me zo op mijn gemak in die ongerepte- en imposante natuur. Het weg zijn van de drukte, mijn agenda, de klok en altijd maar keuzes maken. Toen we voor de vierde keer samen op pad waren kwamen we gezeten op een rots op het idee om meer mensen kennis te laten nemen van deze unieke beleving.

Wandelen in verstilling is het allesomvattende thema in iedere reis. Het verwijst naar de stilte in het landschap gecombineerd met onze unieke aanpak die uitnodigen om aandacht, tijd en ruimte voor jezelf te creëeren.

Mijn rol tijdens de wandelreis is drieledig. Als facilitator zorg ik voor alle randvoorwaarden zoals veiligheid, het contact met de Berber begeleiders en fungeer ik als tolk in de communicatie tussen deelnemers en begeleiders. Vanaf Schiphol ben ik de reisleider en eenmaal in Marokko ben ik zowel de gastvrouw als medewandelaar.

En dan nu eens kennismaken? Ga hiervoor naar de contactpagina.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je kunt je altijd uitschrijven. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.