Ervaringen van deelnemers aan de wandelretraite mei 2023

"Ik vond het fijn dat er bewuste aandacht was voor aandacht naar binnen. Daar het een thema was, kreeg het voor mij ook de aandacht. En kon ik er niet bij weg…Het maakte deel uit van de reis en dat heeft mij geholpen".

Ik vond de organisatie prima. Ook de afstemming met Hossain en de andere mannen! Mooi dat er zoveel vertrouwen uitstraalde van jullie allen".

"Wat me het meest geraakt heeft is het back to basic! En hoe fijn dat is. Problemen die ik thuis ervaar, wt geen problemen zijn. Alles is relatief. Mijn kind weer mogen voelen waar ik heel blij van word. Dat geeft me vertrouwen bij keuzes".

"Wat ik meeneem is het besef dat ik nu echt voor mezelf mocht kiezen en ik de zorg verlener in mezelf ook een terug mocht fluiten dus echt met mezelf bezig te zijn en dat alles er mocht zijn".

"Ik heb de reis als fijn en gedragen ervaren, zeker door de mannen. Ook een stukje ongeloof dat ik dat heb mogen ervaren beleven".

"Mijn intentie om deel te nemen was om te omdekken wat mijn missie op aarde is en wat er nog op me ligt te wachten".

"Ik heb deze reis niet als retraite gezien maar als een ontspannen wandelreis".

"De manier waarop Lia de organisatie, zowel voor als tijdens de reis heeft verzorgd was 100% op orde en in de hand. Petje af. Ik heb veel respect voor de manier waarop Lia het contact met de drie mannen heeft opgebouwd. Zowel de mannen als wij vrouwen konden volledig onszelf zijn. En dat zonder dat we elkaars taal spraken. Er is zoiets als een vertrouwensrelatie die woorden overstijgt".

"Ik vond het heel fijn dat Colinda als coach deel uitmaakte van de reis. Zij zorgde voor diepgang in een ontspannen sfeer. De gesprekken werden niet zwaar en bewustwording van eigen gedrag werd licht besproken."

Bekijk hier de diavoorstelling van de wandelretraite in de Rozen Vallei mei 2023.

Wandeltrektocht Rozen Vallei en M'Goun gebied mei 2022

Hoe hebben deelnemers van de wandeltrektocht in de Rozen Vallei (sept. 2018) de reis ervaren?

Eerst een opmerking van Lia. "Nog nooit heb ik zo'n stille groep tijdens het wandelen mee gemaakt. Heerlijk!".

Els, voor de vijfde keer ging zij mee, zei vooral zo blij te zijn met hoe zij zich voelt tijdens de reis. Het niets moeten, "alleen maar" lopen, de afwezigheid van keuzestress en natuurlijk het genieten van de natuur.

Een nieuwe deelneemster omschreef de sfeer als goddelijk. En voor haar was het hoogte punt de zorgzaamheid, bescherming, aandacht en het lachen met de jongens (mannen).

De reden waarom deze wandelaar koos voor mijn organisatie beschrijft ze als volgt: "Je aanpak om niet voor het “doel”, maar voor de ervaring te gaan. Kleinschalige aanpak, verlangen naar ruimte en rust en eenvoud. En het niet compleet ingevulde reisplan.Verzoek om social media uit te schakelen". En dit zegt ze over de reis: " Ik heb erg genoten van je band die je met de “mannen” hebt opgebouwd en het plezier dat we met elkaar hadden. Om ze er direct bij te betrekken geeft voor mij de reis een duidelijke meerwaarde.

Ervaringen van deelnemers

Ervaringen van de wandeltrektocht in de Hoge Atlas (juli 2018)

Al langere tijd stond een wandeltrektocht in de Hoge Atlas op het wandelwens lijstje van Ingrid en dit is gelukt dit jaar. Heel bewust koos zij voor de derde keer voor het concept van Ontspannen Wandelreizen.
En wel hierom: "Heerlijk om een week de telefoon uit te kunnen zetten en te leven zonder de klok. Niets te hoeven dan Hoissane te volgen gedurende de wandeling, is de manier om je hoofd leeg te krijgen.

Gerry, ook al eerder mee gewandeld, zegt: 'het was een bijzondere reis! Voor herhaling vatbaar".

De benjamin van de groep ging voor de eerste keer op deze manier kamperen. Ze schrijft na afloop: "Ik vond de reis een aaneenschakeling van mooie momenten! Wat me altijd bij zal blijven is het gevoel van veiligheid dat ik had in jouw gezelschap en dat van de mannen. Zorgzaam en waakzaam heeft hij de reis voor mij tot een onvergetelijk avontuur gemaakt!
Als ik terugkijk op hoe jij op je website communiceert, hoe je beschikbaar bent voor vragen, van tevoren via de mail en telefoon en tijdens de reis zelf en hoe je zaken afhandelt dan vat ik dat samen als; liefdevolle zorgvuldigheid! Dank daarvoor".

De wandeltrektocht in het Saghro gebergte april 2016

"Echt top was Hossaine. Deze man kent niet alleen het hele gebied uit z’n hoofd, maar schat ook heel goed in hoe hij de dag moet indelen met wandelaars van verschillend pluimage. Hij gaf mij in elk geval – op het juiste moment en ongevraagd - precies die ruimte die ik nodig had. Zonder zo’n gids, had deze week er heel anders uitgezien voor mij."

En nog een opmerking betreft de kleinschaligheid: " Er is een enorm aanbod van wandelreizen in Marokko, maar geen enkele met de kleinschaligheid van jouw aanpak.

Nog een deelnemer aan het woord: "Het sprak me direct aan.Vooral het woord ontspannen geeft al een indruk over de intentie van het wandelen. Het opgaan in het moment door de stilte, geuren en de warmte van de zon".

Een wandelaar koos voor de ultieme kleinschaligheid (maart 2015)

Vooraf had Lia alles keurig op papier gezet zodat de reis al heel ontspannen begon. Dagelijks een prettig terugkerend ritme van opstaan, ontbijten, tent afbreken en muildier opladen en dan aan de wandel. 's Middags lunch en daarna nog 2 uurtjes wandelen. Daarna bivak opzetten, rust tot het avondeten en dan in alle rust genieten van hetgeen Hussaine die dag weer klaar gemaakt had".

Loes ging in april 2015 voor de tweede keer mee: "Al je zintuigen komen tot zijn recht. Alles tot je nemen en vol verwondering te zijn wat de natuur te bieden heeft."

Reisverhaal M'Goun regio met een gluten allergie

Ik vind het lastig om woorden te vinden die de reis kunnen omschrijven. ‘Geweldig’, ‘prachtig’? Ja, dat was het allebeide, maar het dekt niet de lading. ‘Indrukwekkend’ komt misschien nog het dichtst in de buurt. Laat ik gewoon maar zeggen dan dat het gebied dat ik heb gezien en de Marokkaanse mensen die ik heb ontmoet een plaatsje in mijn hart hebben veroverd.

Met name vond ik het heel boeiend om met de Berberse gidsen om te gaan. Te horen hoe zij leven, wat hun gebruiken zijn, waar hun normen liggen. Samen met hen te eten, te theedrinken. Elke dag weer kijken hoe ze de muildieren oplaadden. En ondanks alle missers in de communicatie, ook samen veel te lachen. Het is zo’n andere wereld dan de onze!

Ik ben speciaal bij deze kleine vorm van reizen uitgekomen, omdat ik een voedselallergie heb en er dus speciaal voor mij aanpassingen moesten worden gedaan. Zowel Lia als ook de Berberse gastheren zijn daar zeer serieus en respectvol mee om gegaan. Vanaf de eerste dag voelde ik dat ze hun uiterste best zouden doen om me het juiste voor te zetten. De mannen vonden mijn dieet niet lastig, maar zagen het juist als een eer om mij gezond de vakantie door te laten komen. Ik was in Marokko geen patiënt maar gewoon een toerist. Daar kunnen Nederlandse gastheren (restaurants, e.d.) nog wat van leren!

Wat vonden deelnemers top in de standplaats wandelreis 2014 in de Dades Vallei?

"De kleinschaligheid, de persoonlijke benadering en de nadruk op onthaasten en ontspannen, samen stilte beleven".

"De Berbergids die ons over onbekende paadjes leidde".

"De begeleiding, catering etc.tijdens de reis. Je hebt echt een geweldig team".

"De stilte én het samen stil zijn tijdens (een van de ) rustpauzes in die prachtige rode bergen: Ontroering voelen: samen zijn en tevens bij jezelf, heerlijk.

Deze deelnemers maakten een privé wandelreis in het Saghro gebergte (oktober 2014), dit waren hun top ervaringen

Ingrid: "Woensdag 1 oktober; de dag dat ik 50 jaar mocht worden. Dat mijn wens om een Sarah reis te maken in Marokko ook daadwerkelijk gelukt is. Wat een cadeau om hier te mogen zijn op deze voor mij zo bijzondere dag.

Monique: "Het mooiste moment is voor mij het loslaten".

"Brainresettend, prachtig, confronterend, uitdagend. Super".

In 2012 maakt Anneke een wandelreis samen met de wandelbegeleider

"Ik vind dat iedereen zo’n ervaring zou moeten willen meemaken, het een zijn met de natuur en het zo compleet kunnen loslaten van je eigen wereld. Maar ik geef toe, je moet dat wel kunnen…"

Een deelnemer wandelend in de Rozen Vallei (mei 2012)

"Ik geniet de ogen uit mijn hoofd".

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je kunt je altijd uitschrijven. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.