Wat kun je verwachten?

Ontspannen Wandelreizen hecht grote waarde aan het zorgdragen voor de juiste condities om de reis voor alle deelnemers te laten welslagen.

 • De heen- en retour vlucht maken we als groep. Als de reis de status van gegarandeerd vertrek heeft ontvang je de vluchtgegevens waarmee je zelf je vliegtickets reserveert. Tevens ontvang je bij aanmelding een paklijst en nog wat aanvullende informatie en handige tips. Lia is tijdens de hele reis de gastvrouw en vraagbaak.
 • Het deelnemers aantal van Ontspannen Wandelreizen is maximaal 7 personen per reis. Er wordt Nederlands gesproken door de deelnemers. In de communicatie met de begeleiders is Lia de tussenpersoon.
 • Iedere deelnemer heeft voorafgaande aan de reis een kennismakingsgesprek met Lia en/of met Colinda als het de begeleide wandelretraite betreft.
 • De reis heeft voor iedereen een andere waarde, afhankelijk van de intentie waarmee je deelneemt. Wat je ervaart tijdens de reis en meeneemt na de reis is helemaal afhankelijk van ieders persoonlijke inzet. De enige garantie die we kunnen geven is dat je een uniek avontuur met jezelf aangaat.
 • De wandelroute gaat door ongerept berglandschap. Dat betekent dat de wandelingen een avontuurlijk karakter hebben. Hoeveel kilometer we lopen en hoeveel hoogte verschillen er zijn kan ik niet vertellen omdat iedere reis weer anders is. Je vindt dan ook geen routebeschrijving op deze website. De wandelbegeleider kent de wandelgebieden op zijn duimpje en houdt rekening met het wandelniveau van de groep.
 • Als je twijfelt of je conditie voldoende is neem dan contact op met Lia.
 • Op de dag van aankomst in Ouarzazate en de dag voor vertrek naar Nederland logeren we in een hotel. Tijdens de wandeltocht kamperen we midden in de natuur. Alle deelnemers hebben een eigen hotelkamer en tent. Je neemt je eigen tent mee of je kunt een tent huren.
 • Vanaf aankomst in Marokko is de reis volledig verzorgd op enkele kleine kosten na op de dag dat we terugkeren in Ouarzazate. (lunch en diner) De begeleiders zorgen voor alle maaltijden en tussendoortjes en voor water, thee en koffie. Ook helpen zij bij het opzetten en afbreken van de bivakplaatsen. Verder zijn zij heel handig in het repareren van sandalen, tentritsen en allerlei andere ongemakjes. Je kunt het met een gerust hart aan hen overlaten. De grote bagage wordt vervoerd door muildieren.
 • Onze reizen zijn niet bedoeld als zogenoemde stiltereizen. “Stilte” is wel een heel belangrijk ingrediënt tijdens het wandelen. Offline zijn hoort daar ook bij.
 • Alhoewel ik de “patron” wordt genoemd zijn het de Berber begeleiders die het leefritme tijdens de reis bepalen. Zij hebben van te voren globaal de route uitgestippeld waar indien gewenst of noodzakelijk wel van afgeweken kan worden, altijd in goed overleg met Lia. Sinds 2008 werk ik samen met hen. Ze weten precies waar het om draait en stellen alles in het werk om daaraan tegemoet te komen. We realiseren ons dat het in het begin onwennig kan zijn om te schakelen van wat je gewend bent naar een totaal nieuwe ervaring. Het is een uitnodiging om je over te geven.
 • De 7 wandeldagen hebben een redelijke vaste indeling.
  De dag begint met ontbijten in het warme ochtendzonnetje. Na het opbreken van het bivak gaan we op stap met een dagrugzakje. Het wandeltempo is aangepast wat betekent dat we om ons heen kunnen kijken, regelmatig een korte pauze nemen om te drinken, iets te eten of gewoon om even stil te staan.
  Halverwege de dag is de lunchpauze met een ruime siësta. Soezen in de schaduw, een boek lezen of wat je dan ook fijn vindt om te doen.
  Aangekomen in het nieuwe bivak hoef je alleen nog maar je tent in te richten en daarna uitgebreid ontspannen.
  Meestal wordt er ergens in de week een “vrije” middag ingelast.
  We zijn niet gebonden aan “tijd”.
 • De Berber begeleiders maken deel uit van de groep. Ondanks het taal- en cultuur verschil gaan we op creatieve wijze met elkaar om, lachen en zingen we samen. Zij zijn de onontbeerlijke schakel in iedere reis. Al reizende krijg je een authentiek kijkje in de Berber cultuur.

De wandeltrektochten zijn voor iedereen met een normale conditie en zonder blessures goed te doen.

Reisdocumenten

Let op: Je paspoort moet nog drie maanden geldig zijn vanaf de dag dat je Marokko verlaat.

 • Een identiteitskaart is ongeldig als reisdocument.
 • Een reisverzekering aangevuld met dekking voor medische kosten geldig in Marokko is verplicht.
 • Een annulerings verzekering wordt aangeraden.

Geldzaken

 • De nationale munteenheid is de dirham. Voor 10 euro krijg je ongeveer 105 dirham.
 • De voordeligste manier van geld wisselen is euro's wisselen voor dirhams bij een Marokkaanse bank of wisselkantoor.
 • Op dag 2 heb je de gelegenheid om geld te wisselen.

Factuur

Is je boeking definitief dan ontvang je twee facturen.

 1. De eerste factuur is van Ontspannen Wandelreizen als bevestiging van je deelname en met de opbouw van de reissom.
 2. De tweede factuur is van Certo Escrow die de reissom int en één dag na afloop van de reis de reissom vrijgeeft aan Ontspannen Wandelreizen.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je kunt je altijd uitschrijven. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.