Waarom stilte?

Waarom stilte een belangrijk element is in de wandeltrektochten van Ontspannen Wandelreizen.

Tijdens het wandelen wordt regelmatig een stilte periode ingelast. Stilte in de zin van een poosje niet praten.

We zijn zo gewend om in gezelschap van anderen te praten. Het maakt daarbij niet uit waarover het gaat en of er daadwerklijk sprake is van wezenlijk contact met de ander. Veel mensen gaan uit van de gedachte dat dit een vast sociaal patroon is waar je aan mee moet doen. Wijk je af van die ongeschreven regel dan riskeer je allerlei oordelen of zelfs uitsluiting.

Een paar vragen hierover: is er altijd sprake van een meerwaarde ? Waarom willen mensen overal woorden aan geven? Wat gebeurt er als het een poosje stil is?

Vaak zijn mensen zich niet bewust van het feit dat ze mee doen aan de sociale verwachtingen rondom communiceren. Veelal is het een patroon geworden om verbaal altijd actief te zijn. Om overal op te reageren, om altijd je mening te geven, de behoefte om je (levens)verhaal te vertellen…….
Stilte kan ongemakkelijke gevoelens oproepen en moet daarom vermeden worden.

Onbewust zorgen die inkomende- en uitgaande prikkels voor onrust; je bent voortdurend op je hoede, je bent druk in je hoofd met het bedenken van de volgende reactie en misschien voel je je zelfs wel verantwoordelijk voor het op gang houden van de interactie..

Regelmatig een poosje stoppen met het vragen en geven van aandacht aan anderen geeft de mogelijkheid om te luisteren. Luisteren naar wat zich bij jou van binnen afspeelt en waarnemen wat er om je heen is. Je zintuigen aan het werk zetten terwijl je rondwandelt in een imposant berglandschap.

Tijdens een wandeltrektocht met Ontspannen Wandelreizen krijg je de gelegenheid om te onderzoeken hoe je reageert op het toepassen van stilte periodes. Om aandacht te hebben voor wat jij voelt, denkt en doet i.p.v. continue alert te zijn op anderen en daarop te reageren.

Dit kan in het begin onwennig zijn. Het vraagt jouw aandacht voor wat je ervaart tijdens de stilteperiodes.

“En hoe ziet de rest van de wandeltocht er dan uit?”
Gedurende de dag en de avond zijn er genoeg momenten om te socializen, om verhalen te vertellen, te lachen en te zingen. Ook de Berber begeleiders maken dan deel uit van de groep en genieten van het samenzijn.

Op deze manier creëren we een aantrekkelijke balans tussen aandacht, tijd en ruimte hebben voor jezelf  binnen de geborgenheid en de gezelligheid van een groep.

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je kunt je altijd uitschrijven. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Scroll naar boven