Waarom stilte?

Het centrale thema in alle wandelreizen van Ontspannen Wandelreizen is “aandacht, tijd en ruimte voor jezelf”.

Een belangrijk element om dat optimaal te bewerkstelligen is stilte en dat heeft een reden.

In deze context wordt met stilte vooral bedoeld de afwezigheid van stemgeluid.
We zijn zo gewend om middels allerlei communicatievormen contact met elkaar te maken. Daarbij is het maar de vraag of we door te praten wezenlijk contact maken met de ander.

Vaak zijn mensen zich hier niet van bewust en vragen zich af waarom zij zich  onrustig voelen, niet stil kunnen zitten en/of de noodzaak voelen om altijd te reageren op anderen en desondanks toch iedere keer weer de prikkels van buitenaf opzoeken. Veelal is het een gewoonte geworden en levert het de noodzakelijke afleiding op. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn is dat al die afleidende prikkels leiden tot onrust in het lijf en in het hoofd. Ondanks dat dit een ongewenst effect is is het ook een staat van zijn die bekend aanvoelt en en onbewust in stand wordt gehouden. Het bewust toepassen van stilte kan dan behoorlijk onwennig zijn, alsof je iets vertrouwds verliest.

Regelmatig een poosje stoppen met het vragen en geven van aandacht aan anderen is een effectieve manier om je zintuigen de kans te geven om de stilte in de natuur waar te nemen. Soms totale stilte, geen vogels, geen wind, geen stemmen, geen stromend water en al helemaal geen verkeer. Dat is best uniek om te ervaren want waar vind je dat nog in Nederland?
Tegelijkertijd kan die stilte in de buitenwereld een mooie gelegenheid zijn om te onderzoeken hoe stilte resoneert in jouw binnenwereld.

Tijdens een wandeltrektocht met Ontspannen Wandelreizen krijg je de gelegenheid om te onderzoeken hoe je reageert op het toepassen van stilte periodes. Om aandacht te hebben voor wat jij voelt, denkt en doet i.p.v. continue alert te zijn op anderen en daarop te reageren.

Hoe vind je het om die verleiding te weerstaan en genoeg te hebben aan je eigen gezelschap ook al ben je deelnemer van een groep?

Ja, dat is een avontuur, de moeite waard om het aan te gaan.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je kunt je altijd uitschrijven. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Scroll naar boven