Rozen Vallei en M’Goun gebied

De M'Goun rozen geuren en kleuren de Rozenvallei

Wandelen door een woud van kleuren en geuren…Het felle groen van planten en bomen contrasteert prachtig met de dieprode tot lichtroze kleuren van het gesteente en de huizen. Het intense blauw van de lucht maakt het kleurenpalet compleet. Dit is het land van de kasba’s . Deze oude lemen burchten deden vroeger dienst als versterkte kastelen van waaruit de stad werd verdedigd.

De Rozenvallei doet haar naam volledig eer aan, als ze vanaf half april volstaat met haar prachtig bloeiende en heerlijk geurende rozenstruiken. De rozen worden in de tweede week van mei geoogst en verwerkt in allerlei cosmetische producten die in de kleine winkeltjes te koop zijn. Het oude stadje Keelaat M’Gouna is het centrum van de rozenindustrie.

Tijdens deze gevarieerde tocht wandel je door droge stenige rivierbeddingen, over smalle paadjes in de tuinen en steek je snel stromende riviertjes over. Af en toe een klim gevolgd door een afdaling zul je ook tegenkomen op de route.

Op sommige plekken hebben rivieren in de loop van de tijd diepe geulen in het gebergte uitgesleten. Op een aantal plaatsen zijn deze “gorges” doorwaadbaar met indrukwekkende rotswanden die oprijzen aan weerskanten. Je zult je verbazen hoe behendig geiten en hun jonge herder(in) hier hun weg vinden.

Het M'Goun gebied wordt gedomineerd door de Ighil M'Goun die met zijn 4071 meter hoogte de op een na hoogste top in Marokko is. Tot ver in mei zijn de toppen bedekt met sneeuw en het smeltwater verzamelt zich in het vroege voorjaar in woest stromende rivieren.

Verder in het jaar zullen de rivieren voor een groot deel opdrogen. Dit water maakt van dit gebied een vruchtbare oase met kleine authentieke dorpjes waar de bewoners kleine akkertjes en boomgaarden met een grote diversiteit aan fruitbomen onderhouden. Vanaf augustus tot begin oktober is het hier een feest van rijpe vruchten, zo voor het plukken.

De maanden mei, juni en een deel van september zijn de meest geschikte perioden om te wandelen. Juni kan al behoorlijk warm zijn.

Alhoewel de naam "vallei" doet vermoeden dat het om een vlakke en eenvoudig wandeltraject gaat is dit geenszins het geval. Een paar stevige wandelschoenen met hoge schacht en een diep profiel zijn onontbeerlijk. We zullen af en toe klimmen en weer dalen en door ongelijk terrein lopen.

Aanbod Wandelreizen Rozen Vallei en M’Goun gebied

Scroll naar boven