Het wandelprogramma voor 2017

Het wandelprogramma voor 2017.

Er is een mooi gezegde : het meest constante in het leven is dat alles aan verandering onderhevig is. Soms ben ik blij met dit gegeven omdat het me de gelegenheid geeft om nieuwe keuzes te maken en meer kwaliteit in mijn leven te bewerkstelligen. Soms verzet ik me hevig als de situatie die dreigt te veranderen lekker comfortabel voelt. In beide gevallen echter is de meest constructieve manier om hiermee om te gaan mee bewegen en vertrouwen hebben in de nieuwe ontwikkelingen.

In dit jaar heb ik besloten om mee te bewegen. De belangstelling in wandelreizen in Marokko is – naar ik hoop tijdelijk – afgenomen en dat bracht mij op het idee om eens verder te kijken in andere landen naar mogelijkheden om mijn wandelprogramma uit te breiden. Dit heeft ertoe geleid dat de naam van mijn site is veranderd in https://www.ontspannenwandelreizen.nl

De naamswijziging was snel geregeld in tegenstelling tot de inhoud. Ik kwam en kom gaandeweg allerlei “problemen” tegen waar ik aandacht voor wil hebben. Het blijkt namelijk een lastige opgave om de meest ideale omstandigheden te vinden die recht doen aan mijn unieke concept van wandelen in ongerepte natuur en stilte. Ik realiseer me dat ik behoorlijk verwend ben met de natuur in Marokko en de harmonieuze samenwerking met mijn vaste Marokkaanse medewerkers die zo naadloos aansluiten bij hetgeen ik beoog met mijn wandelprogramma. Vindt zoiets maar weer eens in een ander land!

Om nog even op het gezegde terug te komen: het lijkt erop dat ik uit deze comfortzone moet stappen om mijn wandelprogramma uit te kunnen breiden. Maar dan het liefst zonder veel consessies te hoeven doen.

Vroege lente wandelreis

Het programma van 2017 start met een “gouwe ouwe” in Marokko. Wandelen en kamperen in het ruige Saghro gebergte.
De wandeltrektocht van dit jaar in dit gebied was een bijzonder geslaagde reis. En ik kijk nu al uit naar de volgende trip in de “warme bergen” zoals dit gebied ook wel wordt genoemd.

Heb je behoefte om het ultieme back to basic gevoel te ervaren dan is dit de juiste reis.

Bulgarije in mei

In september ben ik te gast geweest in Bulgarije in een piepklein dorpje omgeven door bossen en bergen. Een authentiek en beschermd berggebied zonder toeristen industrie. Doel was te onderzoeken of een wandelreis in dit gebied de moeite waard zou zijn. En ja, dat is het zeker. Samen met Bernadet en Ruud, de Nederlandse gastvrouw en gastheer die hier al jaren wonen heb ik de omgeving verkend en plannen en afspraken gemaakt voor 2017. Het leuke is dat de locals ook hun aandeel zullen leveren middels het verstrekken van lokale producten, direct uit eigen tuin en zonder een spoor van bestrijdingsmiddelen, ed. Voor het drinkwater loop je naar de bron midden in het dorp.

Ik heb deze wandelreis gepland in mei 2017.

In de maanden juli en augustus is het overal te warm om te wandelen. Bovendien betaal je de hoofdprijs voor vliegtickets en is het erg druk op de luchthavens.

De Hoge Atlas vanuit magisch Marrakech

Eind augustus is een prima tijd om te wandelen en kamperen in de Hoge Atlas. De reis start in Marrakesh waar het behoorlijk warm zal zijn. Natuurlijk heeft de accommodatie waar we logeren airconditioning en is een rustdag ingepland na de dag van aankomst om te acclimatiseren.

Op dag 3 rijden we eerst naar Azilal midden in de Hoge Atlas. Je zult merken dat het op een bepaald moment koeler wordt en dat komt omdat we tijdens de rit 1000 m. stijgen. Na de lunch gaan we nog een stukje dieper de bergen in om daar de muildieren met hun begeleiders te ontmoeten. Midden in de imposante bergwereld stappen we uit de auto om de komende 8 dagen volop te genieten van de ongerepte natuur.

De oktober reis is op dit moment nog een verrassing, ook voor mij. Ik heb met verschillende mensen contact, bijv. in Sardinië en in Portugal. Zoals gezegd stel ik nogal wat voorwaarden en voordat een reis op mijn site komt heb ik het wandelgebied en de contactpersonen bezocht.

Op een later tijdstip zal ik meer informatie kunnen verstrekken over het najaar programma.

Voor nu hoop ik dat er een wandelreis bij zit waar je enthousiast van wordt.

Heb je vragen dan gewoon bellen of mailen. Zie het contactformulier.

Tot ziens,
Lia Smits

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je kunt je altijd uitschrijven. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Scroll naar boven