Burnout

Burnout is toch een aan werk gerelateerd probleem? Heeft toch alles te maken met grenzen stellen, voor jezelf opkomen, wat minder perfectionistisch te werk gaan. En gewoon even wat minder hooi op je vork nemen en zo snel mogelijk weer participeren in het arbeidsproces? (En toch ook gewoon blij zijn dat je werk hebt dus kom op, zet je schouders eronder!)

Als het zo eenvoudig zou zijn zouden er niet zoveel mensen uitvallen op het werk. En het vervelende is dat de interventies voor dit het probleem vaak gericht zijn op bovengenoemde gedragsveranderingen.

Burnout klachten worden veelal het best zichtbaar en voelbaar op de werkvloer maar voordat dit gebeurt heeft het lijf waarschijnlijk al langere tijd subtiele signalen gegeven. Juist het feit dat deze niet opgepikt worden is onderdeel van het probleem.

Het heeft een oorzaak als je geen grenzen kunt stellen, geen nee durft te zeggen, altijd aardig willen zijn. Als je veel te vaak ervaart dat je niet gezien, gehoord en gewaardeerd wordt, met lood in je schoenen naar je werk gaat en er nog vermoeider vandaan komt. Wil je aan alle verwachtingen van wie dan ook voldoen? Ervaar je dat je veel “moet” van jezelf?
Het kan niet anders dan dat je je ongenoegen en je somberheid gaat af reageren op je (thuis)omgeving.

Het vergt moed om verder te kijken dan de symptomen. Want wat als je ontdekt dat het alles te maken heeft met jouw manier van omgaan met jezelf. Hoe is de relatie met jezelf, leef je vanuit je eigenheid of heb je veel patronen overgenomen die in feite niet van jou zijn?

Als het lijf duidelijker signalen gaat geven in de vorm van serieuze klachten ben je eigenlijk al te laat met ingrijpen. Het traject terug naar de werkvloer zal meer tijd en meer moeite kosten.

Uit ervaring weet ik dat voor een dergelijk proces het noodzakelijk is om aandacht, tijd en ruimte voor jezelf te nemen. Echt letterlijk in de vorm van stilte, ongerepte natuur, wandelen, in je eigen bubbel kunnen zijn en tijdloosheid.

Ontspannen Wandelreizen faciliteert wandelreizen in Marokko waarin alles gericht is op deze behoeften.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Je kunt je altijd uitschrijven. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Scroll naar boven